Eventyret om genren

I meget lang tid sagde jeg til mig selv, at jeg ikke ville deltage i en novellekonkurrence omhandlende eventyr. Forlaget Silhuet havde ellers udskrevet netop sådan en konkurrence, og fristen var 15/6 2017. Ca. en måned før fristen udløb, fik jeg en idé, som jeg ikke kunne slippe. Jeg skrev et par hurtige noter ned, som jeg plejer, og begyndte at smile. Jeg ved efterhånden, at det er min krops subtile kodesprog for: Det her er faktisk slet ikke en dårlig idé, og det kan blive sjovt at skrive. Så jeg kiggede på kravene én gang til og mindede mig selv om målgruppen. (12-15 år.) :-O Urgh!

Nej tak!

Eventyr – fint nok. Jeg elsker eventyr og mindes eftermiddage i min mormors jungleagtige baghave, hvor jeg, med en Mezzo Mix og en pose af de gode tysklandskarameller og en bunke eventyrsamlinger fra bogbussen, fik lune sommerdage til at vare for evigt siddende på en stige bag brændeskuret fordybet i de klassiske eventyr. Den sætning var lige så lang, som eftermiddagene i solen!

Målgruppe 12-15 år – øøøhhh…hvordan gør man det? Jeg kan godt fortælle historier til små børn, men til de der underlige mennesker midt mellem voksen og barn? Det har jeg simpelthen ingen erfaring med, og det bliver sikkert et vildskud af rang, sagde en lille stemme til mig.

OK så!

Fem dage inden afleveringsfristen blev jeg trodsig og kastede mig sidelæns ind i historien alligevel. Min inkubationstid virkede og historien fortalte sig selv. Jeg har valgt at genfortolke Rapunzel af brødrene Grimm. (Eller Rapuntzel – the jury is out on this one!) Eventyret om pigen i tårnet, med en brandtrappe som hårpragt, var en grum historie, som var lidt for fræk i den oprindelige udgave fra 1812. Den unge prins har kort og godt gentagne hyrdetimer i tårnet med den unge pige, som bliver gravid med tvillinger, og hendes kjole strammer. På den måde opdager feen(1812), at pigen har haft besøg i tårnet. I den sidste revision fra 1857 var det i stedet ‘den unge mand, som var meget lettere at trække op end troldkvinden’. Fra fe til troldkvinde. Hvilken deroute! 😀

Jeg har valgt at smide en ordentlig gang smartphones, tvangsfjernelse af børn og Youtube ned i blenderen og forhåbentlig, kommer novellen med i udgivelsen. Jeg er selv godt tilfreds med historien, og et par betalæsere kalder den ‘grum’ og ‘underholdende’ Tak…men hvad siger forlaget? Det er sendt 83 noveller ind til konkurrencen. Jeg ved, at flere af de hårde hunde selvfølgelig har sendt forslag ind, så jeg er også realistisk. Det er ikke min hjemmebane – hvis jeg har én? 🙂 Så jeg vil blive skuffet men tage det ganske roligt i det tilfælde, at jeg ikke er med blandt de noveller, som bliver vurderet til at kunne være en del af bedste og mest sammenhængende udgivelse.

Leave a Reply